Jak wyczyścić kuchenkę gazową?

Magdalena Kornatowska

25 września 2020

Kuchenka gazowa, chociaż ma swój niepowtarzalny klimat, z pewnością nie jest łatwa w czyszczeniu. Zabrudzenia osadzają się na niej bez problemu, a szybkie usunięcie ich jest mało możliwe, jeśli palniki ciągle pracują lub pracowały niedawno. Jak zatem wyczyścić kuchenkę gazową, aby było i skutecznie, i łatwo? Zdradzamy kilka sposobów.

Czym czyścić kuchenkę gazową?

Do czyszczeni kuchenki trzeba się odpowiednio przygotować. Konieczne jest zaopatrzenie się w dobry środek czyszczący, najlepiej dopasowany do powierzchni, którą chcemy umyć. Polecamy zwłaszcza preparaty dostosowane do zabrudzeń kuchennych. Mogą być również te uniwersalne, jak np. płyn do zabrudzeń kuchennych General Fresh, o ile producent zapewnia, że środek jest bezpieczny dla płyt gazowych.

Do specyficznych zabrudzeń przydadzą się domowe środki czyszczące. Warto więc zaopatrzyć się w ocet i sodę oczyszczoną.

Czyszczenie kuchenki krok po kroku

  • Czyszczenie kuchenki zaczynamy od zdjęcia kratki, jednak nie zalecamy mycia jej od razu. Dobrze jest włożyć tę część do dużej miski, zlewu lub brodzika i porządnie namoczyć np. z dodatkiem octu (szklanka) lub wybranego środka czyszczącego. Dzięki temu stare, zaschnięte zabrudzenia zejdą bez żadnego problemu.
  • W czasie, gdy kratka się namacza, możemy zdjąć z kuchenki gałki i palniki (oczywiście jeśli model urządzenia na to pozwala). Czyścimy je wybranym preparatem, a następnie opłukujemy. Jeśli zwykła gąbka nie usuwa wszystkich zabrudzeń, można użyć szczoteczki do mycia zębów. Jej drobne włosie łatwo poradzi sobie ze wszystkimi zakamarkami drobnych elementów.
  • Po tym etapie możemy rozpocząć czyszczenie płyty gazowej. Dobra rada jest taka, aby robić to jeszcze wtedy, gdy kuchenka jest lekko ciepła. Wówczas zabrudzenia są łatwiejsze do usunięcia. Do mycia płyty używamy dobrego mleczka lub płynu oraz gąbki i ręcznika papierowego. Jeśli zabrudzenia się trudne do usunięcia, można je delikatnie zmiękczyć specjalnie przygotowaną pastą ze środka czyszczącego z odrobiną wody. Taką miksturę zostawiamy na płycie na kilka minut i dopiero potem usuwamy. Odradzamy szorowanie płyty druciakiem, ponieważ jej emaliowa powłoka może się zarysować. Uszkodzona przyspiesza proces rdzawienia.
  • Po wytarciu płyty do sucha warto umyć resztę urządzenia. Obudowę należy czyścić delikatnym, płynnym środkiem. Mokre miejsca od razu wycieramy. Jeśli istnieje taka potrzeba, na tym etapie czyścimy też piekarnik. Zabrudzenia w nim warto wcześniej namoczyć roztworem sody z wodą (1:2).
  • Kiedy kuchenka będzie już sucha i wyczyszczona, wracamy do kratki. Zabrudzenia na niej powinny być już mocno namoczone. Do ich usunięcia wystarczy miękka gąbka. Jeśli któreś mimo to ciągle nie schodzą, warto sięgnąć po szczoteczkę do zębów. Jej włosie jest na tyle twarde, że zdrapie brud, ale też na tyle miękkie, że nie uszkodzi powierzchni kratki.